Smaki Kultury - warsztaty kulinarne już w maju!

Fundacja Punkt Kultury zaprasza serdecznie na cykl warsztatów kulinarnych „Smaki Kultury”.

Warsztaty poprowadzą kucharze wywodzący się z danego kraju, znający od kuchni jego smaki, zwyczaje kulinarne i kulturę. Podczas warsztatów uczestnicy nauczą się gotować 4 potrawy, a także poznają zasady savoir-vivre’u przy stole.
Na pierwszy ogień i zaostrzenie apetytu: Kuchnia Chińska oraz Kuchnia Gruzińska.

Kuchnia Chińska:
To dla Ciebie tylko nudle i sajgonki? Kuchnia chińska ma 9 odmian i jest bardzo zróżnicowana! Nie ma jednej kuchni, tak jak nie ma jednego języka chińskiego. Cechą wspólną jest duża ilość warzyw oraz charakterystyczne składniki: tofu, sos sojowy, ocet ryżowy, pieprz syczuański. Jeśli nie opanowałeś jeszcze sztuki jedzenia pałeczkami – bez obaw, tym razem na pewno się tego nauczysz.

Dowiedz się więcej o warsztatach kuchni chińskiej!

Prowadzenie: He Chundong (W Polsce znany jako Krzyś Wesołowski) pochodzący z Harbinu lektor Instytutu Konfucjusza. Studiował na Uniwersytecie Gdańskim oraz na Harbińskim Uniwersytecie Pedagogicznym. Oprócz pracy, na co dzień ćwiczy kung-fu i gra w ping-ponga. Uwielbia gotować chińskie dania, przed przyjazdem do Polski pracował w chińskiej restauracji w Harbinie.

Kuchnia Gruzińska:
Jedzenie spełnia wyjątkową rolę w życiu Gruzinów. Kto został zaproszony kiedyś na kolację do tradycyjnej gruzińskiej rodziny, ten wie, o czym mowa. Kolacja taka składa się z kilku dań, a wznoszenie toastu pysznym, czerwonym winem może trwać nawet pół godziny. Kuchnia gruzińska jest bardzo aromatyczna, bywa ostra, a wykorzystuje się w niej przede wszystkim: pomidory, bakłażany, czosnek, owoce granatu, a z mięs – baraninę. Jeśli Twoim jedynym skojarzeniem jest Chaczapuri i myślisz, że je znasz - przyjdź na nasze warsztaty i zobacz jak przyrządzić tradycyjne gruzińskie Chaczapuri!

Dowiedz się więcej o warsztatach kuchni gruzińskiej!

Prowadzenie: Keti Prangulaishvili - Młoda Ambasador Gruzji w Polsce. Z Tbilisi do Krakowa przyjechała trzy lata temu. Na co dzień prowadzi zajęcia z języka oraz tańca gruzińskiego w Stowarzyszeniu Most do Gruzji. Gotowanie to jej pasja i sposób na promocję Gruzji w Polsce.