Smaki Kultury - Warsztaty kuchni chińskiej z Szefem He Chundong

10 maja 2016, 16.30-20.00
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, Plac Matejki 11, Kraków

Fundacja Punkt Kultury zaprasza serdecznie na cykl warsztatów kulinarnych „Smaki Kultury”.

Zapisz się teraz!

Kuchnia chińska to dla Ciebie tylko nudle i sajgonki?

Kuchnia chińska ma 9 odmian i jest bardzo zróżnicowana! Nie ma jednej kuchni, tak jak nie ma jednego języka chińskiego. Cechą wspólną jest duża ilość warzyw oraz charakterystyczne składniki: tofu, sos sojowy, ocet ryżowy, pieprz syczuański. Jeśli nie opanowałeś jeszcze sztuki jedzenia pałeczkami – bez obaw, tym razem na pewno się tego nauczysz.

W trakcie 3,5 godzinnych warsztatów nauczysz się, jak przyrządzić 4 tradycyjne i pyszne potrawy Panstwa Środka. W menu najbliższych warsztatów znajdują się:

  • 1) kurczak gongbao (宫保鸡丁)
  • 2) smażony ryż yangzhou (扬州炒饭)
  • 3) placuszki congyou (葱油饼)
  • 4) ryba w sosie słodko-kwaśnym (糖醋鱼)

Warsztaty poprowadzi He Chundong (W Polsce znany jako Krzyś Wesołowski) pochodzący z Harbinu lektor Instytutu Konfucjusza. Studiował na Uniwersytecie Gdańskim oraz na Harbińskim Uniwersytecie Pedagogicznym. Oprócz pracy, na co dzień ćwiczy kung-fu i gra w ping-ponga. Uwielbia gotować chińskie dania, przed przyjazdem do Polski pracował w chińskiej restauracji w Harbinie.

Aby zapisać się na warsztaty wystarczy, że wypełnisz formularz. Zapisanie na warsztaty zajmie Ci tylko kilka minut.

W razie pytań pisz do nas na adres: biuro@punktkultury.pl lub dzwoń na numer: 697 12 66 41. Nie zwlekaj z zapisami, liczba miejsc jest ograniczona!

Sprawdż też warsztaty kuchni gruzińskiej - już 12 maja!