Smaki Kultury - Warsztaty kuchni indyjskiej z Szefem Tapinderem Sharmą

22 października 2016, 11.00-14.00
Restauracja Ganesh, ulica Świętego Tomasza 18, Kraków

Fundacja Punkt Kultury zaprasza serdecznie na cykl warsztatów kulinarnych „Smaki Kultury”.

Zapisz się teraz!

Kulturową mozaikę Indii najlepiej zacząć poznawać przez smaki i zapachy. Bogactwo, różnorodność i wykorzystanie naturalnych, nieprzetworzonych składników sprawiły, że kuchnia indyjska stała się jedną z najpopularniejszych kultur kulinarnych świata. Nigdzie indziej nie znajdziemy tylu mieszanek przypraw, które poza walorami smakowymi mają również działanie lecznicze.

Uczestnicy warsztatów zostaną wprowadzeni w tajniki smakowych kompozycji, które pozwolą im na przyszłe samodzielne eksperymenty. W czasie nauki gwarantujemy świetną zabawę i możliwość gaszenia pragnienia tradycyjnym indyjskim lassi (słonym) lub tak dobrze znanym mango lassi.

Warsztaty z kuchni indyjskiej są przyjazne dla wegetarian! Nie jesz mięsa? Nic się nie martw, nasze warsztaty są także dla Ciebie. Dla wegetarian przygotowaliśmy specjalne menu. Daj nam tylko znać przy zapisie, a my przygotujemy warsztaty tak, żebyś mógł poznać zielone Indie!

W trakcie 3-godzinnych warsztatów nauczysz się, jak przyrządzić 4 tradycyjne i pyszne potrawy z Indii. W menu najbliższych warsztatów znajdują się:

  • 1) Onion Bhaji - smażone cebulki panierowane w mące grochowej i smażone (VEGE)
  • 2) Punjabi Chana Masala - cieciorka w sosie cebulowo-pomidorowym (VEGE)
  • 3) Murgh Makhanawala - grillowany kurczak w sosie pomidorowo-maślanym z dodatkiem śmietanki // Paneer Makhani - grillowany ser Paneer w w sosie pomidorowo-maślanym z dodatkiem śmietanki (VEGE)
  • 4) Naan - indyjski chleb (VEGE)

Koszt: 140 zł

Warsztaty poprowadzi Tapinder Sharma. Pochodzący z Pendżabu Tapinder Sharma mieszka w Polsce od dwudziestu lat. Jest właścicielem sieci restauracji indyjskich “Ganesh”, w których kucharzami są zawsze Hindusi, a wszystkie potrawy przyrządza się w tradycyjny sposób, nie dostosowując ich do europejskich przyzwyczajeń. Od dziecka jest wegetarianinem. Na swoich kursach z pasją uczy trudnej sztuki odpowiedniego komponowania potraw i używania typowych indyjskich przypraw. Nie ma drugiego tak otwartego i charyzmatycznego przewodnika po bogactwie indyjskich smaków.

Aby zapisać się na warsztaty wystarczy, że wypełnisz formularz. Zapisanie na warsztaty zajmie Ci tylko kilka minut.

W razie pytań pisz do nas na adres: biuro@punktkultury.pl lub dzwoń na numer: 697 12 66 41. Nie zwlekaj z zapisami, liczba miejsc jest ograniczona!